NoordSter - bier uit Balen                                                                                            
                                                                                     
De firmanaam NoordSter is een verwijzing naar de naam van de brouwer, Norman Sterkens, en daarom ook geschreven met hoofdletters N en S.            

 

Norman is van beroep IT Manager. In zijn vrije tijd wil hij bezig zijn met totaal andere zaken. Dat helpt om de geest vrij te maken en elke dag met frisse moed erin te vliegen. Norman heeft al vele jaren een passie voor heerlijk, schuimend gerstenat en besluit zich daarin bij te scholen om zo zijn passie en kennis verder te ontplooien.

Norman Sterkens en zijn vrouw Lucia
In het najaar van 2000 volgde hij een cursus thuisbrouwen. Het was voor Norman snel duidelijk dat zelf gebrouwen bieren vaak beter smaken dan de brouwsels van grote commerciële brouwerijen. Sindsdien veranderde bier drinken in bier proeven en ervan genieten. Vooral de brouwkunst van de kleine artisanale brouwerijen werd, en wordt nog steeds, bewonderd. Norman volgde in de daaropvolgende jaren nog verschillende bijscholingen. Zo ontving hij in juni 2012, na een 2 jaar durende opleiding, het certificaat van ‘gediplomeerd zytholoog’ (= biersommelier).
 
Sinds 2011 is de hobby een beetje uit de hand aan het lopen. De bierfirma ‘NoordSter’ werd opgericht nadat er een specifieke vraag was gekomen om bier te brouwen voor een horecazaak. Het eerste recept van een verrassend lekker bier was ontstaan. Enkel een naam en bijhorend etiket moesten nog gevonden worden. Na rijp beraad en suggesties van vrienden, koos Norman ervoor om zijn eigen naam aan het bier te geven. Een krachtige, unieke naam die niet vaak voorkomt in onze regio. Voor het etiket ontwerpt Normans schoonzoon een karikatuur waarin de kleindochter, toen amper 3 jaar, “Opa Man” direct herkent.
Na dit eerste recept komt de vraag naar een donkere variant van het blonde bier. In september 2013 wordt de roodbruine variant voorgesteld tijdens de 2-jaarlijkse ambachtenmarkt te Balen. Als naam wordt er gekeken naar Lucia, de vrouw van Norman. Er wordt gekozen om de naam te schrijven zoals hij uitgesproken wordt, nl. Lusja. Voor het etiket wordt aan de schoonzoon gevraagd om een karikatuur van de “mammie” te maken. Dit lukt echter niet (of durft hij niet?). Daarom wordt er gekozen om een beeltenis te maken van de Heilige Lucia, de patroonheilige van de blinden en de slechtzienden. Een ruïne van de kapel van de Heilige Lucia vind je voor de deur bij Vandeboer.be.
 
Tot 2019 werden de 2 huisbieren Norman en Lusja volgens het recept van NoordSter gebrouwen door Brouwerij Anders. Door de groei van deze brouwerij werd het brouwproces steeds industriëler. De verrassend lekkere bieren verloren een beetje hun eigenheid. Eind 2019 wordt de overstap gemaakt naar brouwerij Craywinckelhof te Lubbeek. Hier wordt opnieuw kleinschaliger gebrouwen waardoor de passie voor bier weer volop tot uiting komt. Het brouwproces kan hier van kortbij opgevolgd worden.

 

Gedurende de jaren heeft NoordSter nog enkele andere bieren op de markt gebracht.  Zo werden in 2016, voor het 5-jarig bestaan, enkele gebruikte wijnvaten aangekocht en gevuld met Lusja. Na 6 maanden rijping was het aroma en het ‘barrel-aged’-effect voldoende aanwezig en werd deze ‘limited edition’ gebotteld op 750 genummerde 75cl flessen.

 
Klassieke tripels en dubbels zijn er al genoeg op de Belgische markt, daarom denkt Norman na over andere meer uitdagende recepten. Waarom niet proberen om koffie te combineren met bier? Verschillende testbrouwsels worden gemaakt en verdeeld onder vrienden en familie. In 2017 komt een neef van Norman op bezoek; deze gaat voor het eerst vader worden. Jack wordt geboren op 25 juli 2017 en er wordt op geklonken met Jack’s Coffee! Door de enthousiaste reacties stapt Norman naar brouwerij Vissenberg om Jack’s Coffee in groter volume te produceren. In 2019 als éénmalig brouwsel bedoelt, maar in 2020 opnieuw gebrouwen voor de eindejaarsperiode. Jack's Coffee is nu nog beperkt beschikbaar.
 
In 2021 bestaat NoordSter 10 jaar en dat moet gevierd worden. Gijs, het petekind van Norman, wordt dit jaar 10 jaar. Al vele jaren herkent hij “pintje Ome Man” als het op tafel komt. Sinds enkele jaren vraagt hij: “Wanneer komt er Gijsjesbier?”. Een dubbele verjaardag laten we niet passeren. Op 18 juni 2021 wordt Gijs 10 jaar en als verjaardagscadeau lanceert NoordSter die dag “Wijze Gijs”. De naam bevat een dubbele verwijzing: “Gijs” als eerbetoon aan het petekind en “Wijze” duidt op de aard van het bier. Dit bier bevat 60% tarwemout, ook wel gekend als “Weissen” in Duitsland.
 
Naast bier is Norman ook liefhebber van goede chocolade. Na de opleiding zythologie ontstond het idee om bier en chocolade te combineren. Iedereen kent wel likeurpralines, maar bierpralines zijn veel beperkter te vinden. In het voorjaar van 2013 stapte Norman met dit idee naar Sjokolaa te Balen. Het ideale ogenblik zo blijkt want Jasmine stond op punt om een bierpraline te ontwikkelen tegen vaderdag. Na enkele probeersels ontstaat een bierpraline met de bieren van NoordSter verwerkt in de ganache-vulling.
In 2021 organiseert NoordSter opnieuw zijn Zomerse Zondagse Terrasdagen. Iedere zondag van juli en augustus is de tuin van NoordSter ingericht als terras. Bezoekers kunnen tussen 14u en 20u komen genieten van de lekkere bieren van NoordSter. Voor de niet-bierdrinkers zijn er ook andere alcoholische en niet-alcoholische streekdranken voorzien. Om de lokale omgeving in de kijker te zetten, bieden we gratis 3 wandelroutes en 3 fietsroutes aan. Zo kan je je bezoek combineren met een verkenning van de prachtige natuur in en rondom Balen. De routes zijn verkrijgbaar op het terras bij NoordSter of via de website. In augustus kan je dit bezoek combineren met “Rondje Streekdranken”: een fietstocht van 33 km in en rond Balen met stops bij andere Balense terrassen waar ook streekdranken aangeboden worden.

Bronnen: www.noordster.be - Norman SterkensAnn Verheyen - 14-06-2021