Kennen jullie Roel en Sofie al?Melkschapenboerderij de Goriënberg staat voor (h)eerlijke zuivelproducten en lamsvlees. Het doel is om de lokale landbouw te promoten en kwaliteitsvolle melk en vlees af te leveren. Dit alles met veel respect voor dier en omgeving. De dieren worden omringd met de beste zorg en de beste voeding die optimaal is voor hun welzijn. Dit resulteert in een betere smaak van vlees en melk.
Om hun verhaal van korte keten en hoeveverkoop compleet te maken, hebben Roel en Sofie de beslissing genomen om ook hun eigen varkensvlees te verkopen. Het gaat hierbij niet om het gewone varkensvlees dat je in iedere slagerij vindt maar om Duroc vakens. Dit zijn roodbruine, breed gebouwde varkens met kleine, deels hangende oortjes. Ze zijn bekend om hun mals en sappig en vlees.
Zowel de schapen als de varkens genieten maximaal van de buitenweide (klik op de link onder de foto om een filmpje van de schapen te bekijken). Na de slacht wordt het vlees eerst vers aangeboden in de hoevewinkel te Retie. Op zeer korte tijd wordt het daarna diepgevroren naar -23° om zo de kwaliteit en de smaak van het vlees te blijven garanderen.
De eerste vierling van 2021

Als kleine snaak wist Roel al dat hij met dieren wilde werken. Hij groeide op in het landbouwbedrijf van zijn ouders waar al snel duidelijk werd dat hij gebeten was door de schapenmicrobe. In 2016 kocht hij zijn eerste Belgische melkschapen. Vandaag melkt hij dagelijks een 60-tal ooien, het hele jaar door.

Schapenmelk is helemaal anders dan koemelk of geitenmelk. De melk is cholesterolarm. Ze bevat meer calcium, nl 70% meer dan koemelk en 30% meer dan geitenmelk. Schapenmelk is goed voor de verteerbaarheid wat kan leiden tot een zeer efficiënt vetmetabolisme. Toch is schapenmelk niet zonder meer geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. De kans op een allergische reactie is weliswaar veel kleiner maar niet verwaarloosbaar.

Vandaag wordt de melk verwerkt in ijs, kaas, desserten en zuivelproducten die vooral verkocht worden op korte keten projecten zoals boeren en buren en Linked.Farm (o.a. bij Vandeboer.be). Op de boerderij in Retie kan je terecht na bestelling. 

Begin 2019 leerde Roel Sofie kennen. Al heel snel werd duidelijk dat hun ideeën en dromen elkaar aanvullen. Samen zijn ze van de melkschapenboerderij hun verhaal aan het maken. 

En de toekomst? Die zit boordevol plannen! Zo kan je vanaf 15 mei tot en met 15 september terecht in hun pop-up winkel op vrijdag, zaterdag en zondag om te genieten van een heerlijk ijsje gemaakt van verse schapenmelk.

Sofie en Roel

Klik hier om naar de producten van De Goriënberg te gaan.

Bronnen: www.melkschapenboerderij.be - Sofie SmitsAnn Verheyen - 30-03-2021