Tim en Sara van 't SlegershofHet verhaal van Tim en Sara begint in 2012. Tim is tuinbouwer van opleiding. Samen met zijn vrouw Sara start hij met het aanplanten van 500 aardbeienplantjes op de grond van de ouders van Sara. Gaandeweg werd het eigen grond en kwam er een verscheidenheid aan groenten bij. Zo zijn ze op hun eigen tempo gegroeid en openden ze in 2017 een hoevewinkel. Ondertussen verkopen ze er ook lekkere honing van eigen bijenvolk, confituur, pickles en andere lekkernijen.
                                         
 

 

 

Ze kiezen bewust om seizoensgebonden te telen. Hier vind je geen tomaten in de winter, noch witloof in de zomer. Je kan wel, zolang de voorraad strekt, genieten van ingemaakte courgettes, ingemaakte passata, zelfgemaakte pickles, ... Ze kiezen voor de volle smaak van groenten die je krijgt wanneer je bij de teelt de seizoenen volgt. Je vindt er ook geen verwarmde teelten. Bovendien worden alle teelten in volle grond geplant (geen hydrocultuur zoals je meestal in de supermarkt vindt).

 

 

Over het ganse jaar, worden op 't Slegershof zo'n 80-tal soorten groenten opgekweekt. Natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd maar zoals het seizoen het aanbiedt. Hun groentepakketten bestaan uit verschillende soorten groenten die allemaal afkomstig zijn van eigen teelt. Elke week wordt de klant verrast met een ander inhoud. Zo leer je regelmatig nieuwe groenten kennen en ontdek je meer dan eens nieuwe, verrassende smaken.

Groentesoep

 

 

Overschotten en groenten die minder mooi zijn, worden er verwerkt tot soep, pickles, ingemaakte courgette, confituur, …
Ze hebben daarvoor een speciaal ingerichte keuken die voldoet aan alle FAVV-normen.

Homemade pickles
Bij 't Slegershof werken ze milieubewust via een geïntegreerde teeltmethode met bijzondere aandacht voor bijen, hommels en andere insecten. Geïntegreerde teelt is dé basis voor duurzame landbouw. Het bestaat uit drie stappen: voorkomen dat het gewas ziek wordt, monitoren hoe het met het gewas gaat en genezen van het gewas indien nodig. 
Wellicht zal het eens gebeuren dat er een beestje in de sla zit of een rups in de bloemkool. Ze geven bijvoorbeeld lieveheersbeestjes volop de kans om te overleven en deze zorgen op hun beurt voor de bestrijding van ondermeer bladluizen. De bedoeling is om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan.
Een kleine tip: wil je absoluut geen beestjes op je groenten? Zet ze even in een beetje water met zout erbij. Nadien goed afspoelen!

 

Ook op het gebied van onkruidbestrijding kiezen ze voor het meer arbeidsintensieve pad. Mechanische onkruidbestrijding wil zeggen dat je werktuigen, machines of gereedschappen gebruikt. Plukken, een handschoffel, een wielschoffel en de cultitrack zijn enkele voorbeelden die in Eksel de voorkeur krijgen op herbiciden. 

Wielschoffel

 

 

Tim en Sara zijn zelf imkers. Hun eigen bijen bestuiven de aardbeien, klein fruit en fruitbomen waarvan ze het fruit gebruiken in hun confituren en siropen. Van de groenten worden o.a. courgettes en pompoenen bestoven. De bestuiving van de bijen geeft betere en mooiere vruchten. Daarnaast reizen ze met een deel van de bijen naar een collega fruitteler en een collega boer die koolzaad teelt.

Tim en Sara

 

 

Elke bloem geeft een ander soort honing qua kleur en smaak. Je kan nooit 100% honing van één soort bloem hebben. De indicatie die ze geven is omdat ze vermoeden dat veel van de honing afkomstig is van een bepaald soort bloem, bijvoorbeeld als ze in een kersenboomgaard hebben gestaan.

 

De honing die ze maken is op en top natuurlijk. Ze voegen geen suikers toe en warmen de honing niet op waardoor hij veel waardevolle voedingsstoffen bevat. De honing is meestal niet lopend, wel crème-achtig. Dit komt omdat de honing na het slingeren, geroerd wordt om het natuurlijke kristallisatieproces op gang te brengen. Op die manier krijg je fijne kristallen die je niet proeft.

't Slegershof is naast dit alles ook een zorgboerderij. Concreet houdt dit in dat mensen met een beperking, psychische problemen of een moeilijk moment in hun leven bij hen terecht kunnen om in een fijne, beschermde sfeer positieve ervaringen op te doen, uitdagingen aan te gaan, tot rust te komen, contacten te hebben, arbeidsattitudes aan te leren, …

Momenteel hebben ze een 4-tal zorggasten die hun helpen met planten, oogsten, gewasverzorging en onkruidbestrijding.
Samen zoeken ze naar hun kwaliteiten en zetten deze gericht in.

 
 

 

 

Tim en Sara hebben 3 kleine helpers: Anne, Tuur en Miek. Het boerenleven is hen met de paplepel ingegeven. Respect voor de natuur, leven op het ritme van de seizoenen, zo nu en dan een handje toesteken; het is hen allemaal niet vreemd. Helpen op en rond het veld tovert elke keer weer een glimlach op hun gezichtjes.
De toekomst smaakt naar meer!

 

Bronnen: Tim en Sara - www.limburgsmaaktnaarmeer.beAnn Verheyen - 11-05-2021