Maak kennis met ambachtelijke slagerij JanssensHet verhaal start in 1930: vader Janssens start met zijn beenhouwerij. Het was een heel andere tijd: thuisslacht was de norm en het contact met omliggende boeren was zeer nauw. Na WOII startte de familie Janssens een privaat slachthuis op waarin zowel varkens als runderen geslacht werden. Het bleef actief als één van de laatste private slachthuizen tot 1963. 
In 1958 studeerde Jef af als beenhouwer aan de beenhouwersschool in Antwerpen. Als benjamin van 11 kinderen, moest hij al op jonge leeftijd de beenhouwerij overnemen wegens gezondheidsproblemen van beide ouders. In 1985 stapt zijn zoon Peter mee in de zaak. 

Jef en Peter brengen hun producten ambulant aan de man door wekelijks aan verschillende lokale markten deel te nemen. Op andere dagen staat hun marktkraam opgesteld in Mol-Rauw, naast de vroegere winkel. Daar bevindt zich ook een heus museum waar oude machines, werktuigen en andere nostalgische voorwerpen tentoongesteld staan. Tijdens de coronaperiode is het echter niet toegelaten om rondleidingen hieromtrent te organiseren.
In 2008 verleent Jef zijn expertise aan de makers van de Vlaamse tragikomische televisieserie ‘Van vlees en bloed’.
In deze reeks zie je Lucas van den Eynde aan het werk als slager, net zoals Jef dat doet op ambachtelijke wijze.
Jef leende zijn materiaal en producten uit aan de makers van de reeks.
Vooral de ‘zwarte pensen met reebok’ deden heel wat stof opwaaien:
menig kijker was geïntrigeerd door het geheime ingrediënt van het recept.
Het waren uiteraard allemaal de befaamde zwarte pensen van Jef, zonder reebok.

Voor Jef zal vlees nooit zomaar een stuk vlees zijn. Met liefde en respect wordt vlees ambachtelijk verwerkt tot het bourgondisch eindproduct dat het hoort te zijn. Janssens VOF is de enige producent met 5 erkende streekproducten op zijn naam. Als je de echte authentieke smaak van vroeger apprecieert, zal dit ambachtelijk bereid vlees je duimen en vingers doen aflikken.

Bekijk hoe Jef het zelf vertelt:

 

Zin om te proeven? 
Hier shop je hun streekproducten.


 Bronnen: Streekproduct.be - De Standaard - Jef JanssensAnn Verheyen - 21-01-2021