Brouwerij LeysenSinds 3 jaar is Herentals een brouwerij rijker en dit door Jorge Leysen.  De passie voor het bier groeide en hieruit is Brouwerij Leysen ontstaan.

Tijdens zijn studententijd raakte Jorge Leysen in de ban van het betere bier en die liefde groeide uit tot een passie voor brouwen. In het jaar 2000 vloeiden de eerste brouwsels uit de ketel van 30 liter: het ene lekker en snel op, het andere wat minder en snel weg.

Sinds 2004 woont Jorge in de Meivuurstaat te Herentals en verhuisde ook de installatie naar de kelder aldaar. De bieren werden steeds meer gesmaakt door vrienden en familie en na een geslaagde introductie op de lokale straatfeesten, rijpte het idee om te evolueren naar een volwaardige brouwerij. Na de nodige aanpassingswerken in de kelder en het afhandelen van alle administratieve verplichtingen kan Brouwerij Leysen zich sinds 8 december 2017 – als een laat sinterklaasgeschenk - officieel brouwerij noemen.

Kotjakker, Ravotter … uiteindelijk werd gekozen voor de naam Baskwadder, ontleend aan de streektaal. Baskwadder, het monster dat `s nachts in de bossen van de Kempen zou ronddwalen en zelfs prikkeldraad zou eten. Dit fantasiewezen werd gebruikt om de kinderen bang te maken. Zodat ze zeker voor het donker uit de bossen huiswaarts gingen.

Brouwer Jorge wil de bierliefhebbers lekkere en toegankelijke volmoutbieren presenteren. Hij kiest voor een klassieke drievuldigheid: een evenwichtig lichte Baskwadder Blond met milde afdronk, een roodbruine Baskwadder Dubbel waarin we wat karakteristieken van een stout vinden en een zacht kruidige Baskwadder Tripel die een verfijnde bitterheid etaleert. In december is er ook een Baskwadder Winter gelanceerd, doordat deze snel uitverkocht was zal dit ook een jaarlijks terugkomend winter bier worden.

Sinds kort is de installatie uitgebreid naar een brouwketel van 500 liter en ook de ginstingstanks zijn verdubbeld. Hierdoor wordt het mogelijk om ook de productie te verdubbelen en nog beter aan de stijgende vraag te voldoen.

Brouwerij Leysen is open de eerste donderdag van de maand of op afspraak.Contactgegevens
Jorge Leysen
jorge@brouwerijleysen.be
http://www.brouwerijleysen.be

Klik hier om alle producten van Brouwerij Leysen in de webshop te bekijken


Brouwerij Leysen

Enkele producten